GAST OMBORD

Drømmer du om at udforske verden ombord på et sejlskib? Så kom med os på Skjoldmøen.


Vi ser det som en essentiel del, at du bliver medskaber af vores fælles eventyr, og at vi sammen skaber uforglemmelige oplevelser og minder for livet. Kom ombord på Skjoldmøen og vær med til at forme vores eventyr. Her er nogle rammer og opgaver, som du kan dykke nærmere ned i:


DEN KORTE VERSION

1.

Okay fortæl lidt mere...


Skjoldmøen er et stort og solidt sejlskib. Vi har god plads ombord til at rumme 8 personer. Derfor drømmer vi om at tage andre med på vores jordomsejling. Du kan være alene, et par eller en familie. Det vigtigste for os er, at vi deler nogle af de samme værdier i livet, og at I har lyst til at blive en del af vores fællesskab. Med to børn ombord er det selvfølgelig også nødvendigt at du har lyst til at blive en del af deres liv.

2.

Men hvad koster det?


Vi er et sejlende fællesskab, der deler udgifterne til f.eks. diesel, mad, marina, gebyrer undervejs. Hvis du vil høre mere om, hvad det konkret indebærer er du velkommen til at kontakte os.

3.

Hvordan kommer man med?


Du behøver hverken at være befarende søfarer, jægersoldat eller bjergbestiger. Vi skal nok lære dig/jer at sejle. Vi er dog på jagt efter en besætning med en eventyrlyst på verden - også når den er besværlig og utilregnelig. En besætning, der ønsker at bidrage til fællesskabet og helst ikke bliver søsyg ved tanken om Mols Linien.


Hvis du/I har lyst til at høre mere - vil vi rigtig gerne mødes enten fysisk eller online. Vi sammensætter togternes besætning efter bedste vurdering af fællesskabets samspil og dynamik.

DEN LANGE VERSION


Hvis du overvejer en tur med Skjoldmøen, vil vi herunder gerne uddybe mere om vores forventninger og opgaverne omkring skibet. Hvis du stiger ombord på Skjoldmøen, tager du med på langturssejlads og ikke på en chartertur. Vi har gaster med, fordi vi ønsker at dele oplevelserne med andre eventyrslystne og glade rejsende, men vi forventer også, at du selv tager ansvar for at være en del af fællesskabet og samtidig for din egen læring omkring sejlladsen. 


Livet til søs

Til søs finder besætningen hurtigt ind i rutinerne. Landlivets mange tilbud og gøremål forsvinder og tilbage står det blå ocean med hele sin skønhed og udfordringer. Hvis du ikke har sejlet før, lærer vi dig det, og vi vil altid tage ansvar for, at du føler dig tryg ved opgaven. Vi deler pligterne ombord - alle voksne får vagter ved roret, børnene skal undervises, mad skal tilberedes, båden skal holdes ryddet og toilettet skal have en overfladerengøring én gang dagligt. Der er tid til middagslure, lydbøger, lange samtaler, skuen mod horisonten og at tælle stjernerne på nattevagten. Én gang om dagen holder kaptajnen en breifing om vejrudsigt, rute og tjekker ind på besætningens humør og generelle tilstand.


Vind og vejr bestemmer

Et togt kan forsinkes eller være nødsaget til at blive lagt om på grund af vejrskifte eller uventede udfordringer. Da vi ikke er herre over vejret, skal du være forberedt på, at Skippers planlægning sker under hensyn til skib og besætnings sikkerhed og når vind og vejr tillader det. Derfor er det umuligt for os at lave en 100% sikker tidsplan for togterne. Helt lavpraktisk kan det betyde, at vejret medfører ændringer i ruter og/eller destinationer undervejs, hvorfor vi har brug for, at du som gast er fleksibel omkring tidspunkterne for på- og afmønstring. Det er en god idé med en fleksibel flybillet samt plads i budgettet til et par ekstra overnatninger på hotel, hvis det alligevel ikke er muligt at påmønstre på båden på den planlagte dato, fordi vejret driller. 

Sikkerhed

Der er én ting, vi ikke går på kompromis med og det er sikkerhed. Når du stiger ombord på Skjoldmøen prioriterer vi en grundig gennemgang af alt sikkerhedsudstyr: redningsveste, redningsflåde, livliner, VHF, Epirb mm. Derudover gennemgåes vores sikkerhedsprocedurer og vi træner f.eks. mand overbord og forskellige metoder til at få redet et besætningsmedlem ombord. Men vigtigste regel ombord er faktisk: bliv ombord!

Til søs har vi simple, men ufravigelige sikkershedskrav:

  • Alle bærer redningsvest, når kaptajnen vurderer vejret kræver det og altid om natten
  • ALTID en hånd til skibet
  • ROLIGE bevægelser ombord
  • I hårdt vejr og al natsejlads skal der bæres livliner, når man går på dæk
  • Ingen går på dæk uden at der er andre i cockpit eller på dæk samtidig
  • Spis, drik og sov rigeligt til søs. Det holder søsyge og fejl væk
  • Hvis man er i tvivl, skal man altid spørge en ekstra gang eller bede om hjælp

Skjoldmøens sikkerhedsminister og skipper Martin har lavet en hel underside netop om dette emne, som du finder her: 

Sådan bor du

Ombord på Skjoldmøen har vi 3 kahytter: 2 agter kahytter med dobbeltkøje og 1 forkahyt med 4 køjer, hvoraf de to nederste kan omdannes til en stor seng. Afhængig af besætningens sammensætning kan forkahytten laves til familieværelse eller børneværelse og par kan få agterkahytterne. Vi er maksimalt 8 mennesker ombord og køjepladser i salonen bruges kun under sejlads. Alle kahytter har udluftning med vinduer. Foruden en god seng i kahytterne er der også skabsplads til alle personlige ejendele.


Når man kommer ned ad trappen fra cockpittet kommer man ned i salonen, hvor der er et velfungerende køkken (pantry) i bagbordside, hvor der kan laves gode måltider selv i høj søgang og et navigationsbord i styrbordside, hvorfra man kan arbejde, tjekke vejrudsigter, arbejde med søkort mm. Centralt i båden er salonens spise- og loungeplads. Imellem salon og forkahyt er toilet og bad. Der er ligeledes en udendørsbruser, som er det foretrukne under varmere himmelstrøg.    

Økonomi

Økonomien på Skjoldmøen fungerer som et sejlende fællesskab og et kollektiv. Alle ombord bidrager derfor til skibets økonomi. Herunder har vi fælleskassen som bl.a. dækker udgifter til mad, vand, drikkevarer, havneudgifter, benzin til dinghy, diesel til skibet, vejrudsigter, internet mv. Du skal påregne, at gebyret til fælleskassen vil være omkring 3.500-4.500 DKK pr. måned. Priserne på f.eks. fødevarer varierer rundt om i verden og der skal ligeledes tages højde for områder som f.eks. Panamakanalen og Galapagos, hvor der forventes en højere indbetaling til fælleskassen pga. højere priser på indtjekning mv. Vi benytter en app til regnskabet, således at det altid er åbent og tilgængeligt for alle.


Udgifter til restaurant/café/bar, udflugter, oplevelser mm. er individuel betaling og ikke en del af ovenstående. Yderligere skal du som gast medregne udgifter til fly, visum, forsikringer og vacciner, som du selv sørger for er på plads, inden du påmønstrer. Visum er gratis i de fleste lande vi kommer til, der kan dog være et gebyr for stempel i passet. 


Når vi har vores første samtale skal vi nok forklare noget mere om, hvordan livet ombord fungerer. 

Begrænsede ressourcer

Skjoldmøen er stort set selvforsynende med strøm og vand, dog er vi nødt at begrænse vores forbrug. Som gast ombord kræver det, at du er villig til at agere anderledes end i hverdagen. Det gælder både madspil, strømforbrug, ferskvand, affaldssortering og unødvendig brug af plastik.


Skjoldmøen er udstyret med solceller og  batterier, så vi både har lys, kolde øl og strøm på højtaleren. Strøm kan dog være en begrænset ressource, hvorfor vi oftest oplader enheder i de solrige timer. Vand er ligeledes en begrænset ressource, som vi sparer på – selvom vi har en watermaker, kræver den strøm for at lave saltvand om til ferskvand. Der er vand nok til at drikke, lave mad og vaske op – men du vil opleve at skulle ændre din daglige praksis. Vi går i bad i havet og skyller os af i lidt ferskvand, for både at passe på vores hud og båden. Det er vigtigt, at du er afklaret med denne lidt primitive livsstil med begrænsede ressourcer og en mere klimavenlig tilgang – vi forventer nemlig, at du respekterer vores begrænsninger og politik i forholdet til mad- og plastikspild.

Livet for anker og i havn

Sejlads er kontrasternes verden. Fra blå stilhed til berusende grønne landskaber. Når vi er i land, vil vi gerne opdage, opleve, sanse, udforske og falde i snak med de lokale, vi besøger. Vi elsker at være aktive både med vandreture, strandture, snorkling og en padletur på SUP eller kajak.

Vi samles altid og planlægger den kommende dag aftenen inden - vi vil gerne opleve stedet sammen, men der er også plads til at nogle tager på ture på egen hånd eller i mindre grupper. Vi tilbringer mange timer sammen og plads til egne eventyr er vigtigt.


Vi er ikke så gode til at sove dagen væk, der skal helst ske noget. Vi er vilde med hyggelige stunder, god mad og en solnedgangsdrink fra tid til anden, men vi fester sjældent til langt ud på natten. Hvis det er vigtigt for dig at holde fester og sove formiddagen væk, så tænker vi at vi er et dårligt match.


Der kan være dage og steder, hvor 1-2 skal blive ved skibet, hvis der er risiko for et pludseligt vejrskifte eller en usikker ankersituation.

Opgaver ombord og det fælles ansvar

Vi har skrevet det før og gør det igen: vi er et fællesskab og derfor løfter vi i flok og tager alle ansvar for vores liv sammen. Vi deles om opgaverne, men nogle vil afgjort have kompetencer og interesser for nogle bestemte, og det vigtigste er, at vi tager et fælles ansvar for det sociale fællesskab, for at der kommer mad på bordet, at det bliver gjort rent og det forventes at båden hele tiden holdes ryddet, så her er rart at være.

Der medfølger en del pligter ved både start, undervejs og afslutningsvis af et togt. Togtet startes altid med proviantering. Undervejs vil der være forskellige opgaver, som skal løses; vedligehold af båden, undervisning af børnene hvis du har lyst til at være en del af dette, opfyldning af gas og brændstof og lignende.


Rorvagt & bagvagt
Når vi sejler, er der altid én, som har rorvagten og dermed ansvar for at styre båden efter skippers kurs, holde øje med vind og vejr, og undgå farer i havet. Bagvagten hjælper med at holde udgik, sørger forplejning og kan tage over under toiletbesøg, måltider og andet. I hårdt vejr hjælpes vi ad og følger skippers plan. Vagterne kan være af 2-4 timers varighed afhængig af vejr og besætning. Vi forventer ikke , at du har erfaring med sejlads, men vi forventer,  at du har lyst, mod og interesse i at lære at styre Skjoldmøen under sejllads.


Køkkenvagt
Madlavning er en yderst vigtig opgave, som vi oftest løser med en rotationsplan, hvor vi skiftes til at have køkkenvagten. Køkkenvagten består i at forberede aftensmad og tage opvasken, rydde op og gøre rent efter morgenmaden og servere frokost. Når opvasken og rengøringen efter frokost er taget går køkkenvagten videre til næste besætningsmedlem på listen. 


Rengøring og oprydning
Rengøring er typisk en fællesopgave. Rengøring og oprydning er typisk ved afgang eller ankomst til en ny ankerbugt efter sejlads. Du er med til at sætte rammerne for oprydning og rengøring, det er som sagt et fælles ansvar. Ved afmønstring efter endt togt vil der være en stor hovedrengøring som strækker sig over 1-2 dage.


Principper
Skjoldmøen er vores hjem og som langturssejler har vi nogle principper, som vi ønsker, at du kan se dig selv i har lyst til at efterleve. Hvis ikke, skal du måske genoverveje om Skjoldmøen er det rigtige skib for dig. Det er vores rejse og simple livsstil, som du har valgt at være en del af.

  • Vi har børn ombord og selv om de er små mennekser, fylder de meget
  • Vi sparer på ferskvand. Ikke det vi drikker, men det vi vasker op i, vasker tøj i, skyller vores krop i og gør rent i.
  • Vi går ikke ind for madspild. Vi genbruger og retænker og med grønne tanker smider vi derfor ikke spiselig mad overbord.
  • Vi respekterer de lokale. Det betyder, at når vi færdes med omhu, når vi går på land, er imødekommende og anstændigt påklædt, forhører os og følger stedets regler. Og så rydder vi ALTID op efter os selv.



Arbejdsdage og vedligehold

En sejlbåd, der bruges til langturssejlads slides rigtig meget, og der er altid et eller andet, der går i stykker og skal fikses. Derfor skal man være indstillet på, at plan A nogle gange bliver til plan B, og vi er nødt til at blive i havn en dag eller to mere end forventet for at fikse ting . Den daglige vedligeholdelse af Skjoldmøen bliver man også en del af som gast. Bådarbejde er knap så træls, når det kan gøres i badetøj, 25 grader og i fællesskab. Vi sørger for, at planlægge og udføre de større vedligeholdelsesprojekter selv, så vi bruger mange timer af vores aleneperioder på dette og I derfor vil møde et mindre niveau af vedligehold, når I er med som gaster. Gastebidraget bidrager derfor til jeres tur, hvor vi selvfølgelig forventer at I passer på vores hjem, og har lyst til at hjælpe med basale vedligeholdsopgaver løbende. Er du dog uddannet håndværker, så tøv ikke med at kontakte os, for måske vi på en måde kan hjælpe hinanden og finde en løsning på et fælles eventyr.

Aktiviteter

Vi er en aktiv familie, der elsker at tage på tur. Vores familiemotto har altid været: ud på tur, aldrig sur! Vi bruger tiden på at udforske de steder vi kommer, vandreture, leg på stranden, kajak, aktiviteter i og på vandet med snorkling, SUP, fridykning mv. Selv om vi også godt kan lide at tegne, læse bøger og hygge os, så er vores familieliv kendetegnet ved højt aktivitetsniveau. Så hvis du ønsker dig en langtur i hængekøjen, så skal du nok overveje, om vi er den rigtige båd. Vores børn er naturligvis også et omdrejningspunkt, så det er vigtigt, at du har lyst til at blive en del af deres liv og f.eks. bidrage med at lære dem nye ting og være en del af deres oplevelser. 

Søsyge

De fleste vil opleve at blive søsyge på et tidspunkt. Vores erfaring er dog, at det går over! Det bedste middel mod søsyge er at have nogle gode mennesker omkring sig og samtidig holde fast i rutinerne i f.eks. vagtskemaet, så alle får sovet og spist. Der findes en masse hjælpemidler med seaband, søsygeplaster og transportpiller, som naturligvis er gode at have med! Fordelen ved Skjoldmøen er, at hendes 26 tons gør hende solid i bølgerne med (relativt) rolige bevægelser. Hvis du ved, at du meget nemt bliver søsyg, så overveje hvilke togter, der er relevante for dig - måske du skal vælge et ø-hops togt frem for kryds af store oceaner.   

Mad, alkohol og rusmidler

På langtur er madvanerne simple og måske med begrænset adgang til friske råvarer som kød og grænstsager. Da Maiken er vegetar vil vi oftest forsøge at tilberede et plantebaseret måltid med noget animalsk som supplement. Hvis du har særlige madvaner eller allergier, så kontakt os gerne til en drøftelse af om det mon kan forenes med langturssejlads. Som gast forventer vi også, at du er i stand til at tilberede mad til 8 besætningsmedlemmer, da det er en opgave, vi skiftes til. 


Under sejlads indtager vi ikke alkohol - sikkerhed og ansvaret for hinanden vægter tungt, hvorfor dette ikke er forsvarligt. Når vi ankommer til en havn eller ligger for anker nyder vi gerne en sundowner eller en "anläger". Men vi er ikke en festbåd og det er slet ikke foreneligt med vores aktive livsførelse og eventyrlyst at bruge tid på tømmermænd. Indtagelse af rusmidler er ikke tilladt, når du rejser med os. Indtagelse eller opbevaring vil medføre øjeblikkelig afmønstring uden refundering af gastebidrag.

FEDT AT DU HAR LÆST MED SÅ LANGT!


Hvis du stadig er interesseret, kan du læse om vores togter her:


ELLER SKRIV TIL OS

Søg om en gasteplads ved at skrive kort

  • Om dig/jer selv - som person. Gerne med styrker og svagheder.
  • Hvad laver du/I i arbejdstiden og fritiden?
  • Hvilket eller hvilke togter du/I er mest interesseret i?
  • Hvad du/I glæder dig/jer mest til ved de togter?