Vi har sammensat nogle små fortællinger fra vores Atlanterhavskryds i december 2023. Både nogle fortællinger om det basale planlægningsmæssige og processen ved et oceankryds. Fortællingerne erogså  delt på vores Instagram Sailing Skjoldmoen.


Atlanterhavsfortællinger - Sejlads

Skjoldmøen har inden afgang fra Danmark fået ny sejlgarderobe i Hydranet 480 gr. radialsyet fra Elstrøm. Hun er kutterrigget med to forsejl, hvilket ofte giver os mulighed for ekstra fart, når alle tre sejl sættes. Vi har 120 m2 sejl totalt - 2 x Genoa( 60m2 / 50m2), 1x Fok (20 m2)og storsejl med 3 reb. Vi drømmer om en genakker eller spiler, men har ikke lige fundet penge til det 💰


Vi startede vores atlanterhavskryds fra Gran Canaria med at sejle med agten for tværs 7-9kn og tog en sydlig rute for at komme ned til passatvinden, som skulle føre os vestpå. De første dage var virkelig hårde med store dønninger og krængning, og hele besætningen skulle finde deres søben.


Krydsets eneste potentielt farlige situation opstod, da et rebøje fra storsejlet fik fat omkring en bolt på sallingshornet og sad uhjælpeligt fast. En situation som umiddelbart ikke burde kunne opstå. Hvis ikke vi var forsigtige (og heldige) kunne vi risikere at flænse storsejlet eller ødelægge sallingshornet. Med sikker hånd, styrede @sofie Skjoldmøen op i vinden, lige præcis nok til at vi kunne slække faldet og @nils kunne trække sejlet fri af bolten. Heldigvis løste vi udfordringen i fællesskab uden at udstyret tog skade 🙏🏻 Men i efterkant har denne situation fordret en del refleksion. For det udfordrende opstod selvfølgelig fordi vi ikke var forberedte på situationen, og fordi udstyret potentielt kunne tage alvorligt skade.


Efter halvanden uges tid besluttede vi os for at sætte den gamle Genoa (som vi har med som backup) på forstaget ved siden af den nye Genoa, så vi kunne spile dem ud til begge sider med hvert sit spilerstage 🦋 På den måde slap vi for storsejlet, som udgør en betydelig risiko for bomning i dønningerne. For at få den gamle Genoa på, skulle den nye ned og de skulle trækkes op sammen. Da vi gik i gang var vind og dønninger rolige, men da vi gik op i vinden for at trække sejlene op, blæste det kraftigt op og hele manøvren endte med at blive en kraftanstrengelse uden lige. Men dette sejl-setup viste sig at være helt perfekt for os, og vi ændrede stort set ikke resten af vejen.


Vi havde god vind på vores kryds indtil vi var cirka halvvejs og @peter som havde gættet på at overfarten blev 19 dage var begyndt at fejre den høje gennemsnitsfart, da passatvinden gik fuldstændig i stå. Vi søgte længere sydpå mod de svage vindpust der var og tiltrods for kun 5m/s vind, så holdt Skjoldmøen 5-6 knob. Vi var imponeret! Dog måtte jernhesten i brug i 2 døgn undervejs, hvor der var vindstille på Atlanten. Vi holdt en gennemsnitsfart på 5,89 kn eller 10,9 km/t og kom over på 21 dage.


Atlanterhavsfortællinger - Mad

At planlægge et atlanterhavskryds består af mange dele, og en større post er hele forberedelsen af madplan og indkøbslister. Vi udarbejdede en madplan til 7 dage, som vi kunne gentage undervejs. Herudfra blev udregnet mængde og indkøbt derefter (vi købte ind til 5 uger i alt). Det blev til i alt 10 indkøbsvogne og 2127€ (knap 16.000DKK) til 8 personer.


Ombord på Skjoldmøen har vi en stor køle/fryseboks, så vi kunne fryse kød, pålæg, tofu, smør, grønt, som løbende kunne tøes op. Vi havde faktisk frosne grøntsager og pålæg helt til Barbados! De friske grøntsager blev opbevaret i “hængekøjer” under solpanelerne og i salonen - løg og kartofler i dørken. Vi var overrasket over, hvor godt alt det friske holdt sig - vi havde friske løg, græskar, æbler og appelsiner til hele turen. Derudover havde vi også masser af tørvarer til ugerne i Caribien.


Vi besluttede hurtigt at lave dagens store måltid til frokost, fordi flest var vågne samtidig og overskuddet var størst på det tidspunkt af dagen. Det betød også, at vi kunne lave mad og vaske op i dagslys, samt bage brød til aftenmåltidet i løbet af dagen. Det fungerede rigtig godt for os. Madplanen fulgte vi dog overhovedet ikke 😜 vi varierede løbende måltiderne efter lyst og hvilke grøntsager der var modne, og det er ikke mange gange undervejs, vi fik den samme ret. Til gengæld var alle ombord enige om, at vi fik skøn mad ombord. Og den bestod faktisk ikke af dåsemad som hovedingrediens, som man ellers kunne forestille sig.


Atlanterhavsfortællinger - Børn

Skal jeres børn med? Et spørgsmål vi er blevet mødt med mange gange… og ja, den her rejse er vi på sammen, så det skulle de da. Vi har tidligere sejlet langt med børnene, og selvom de er helt almindelige utålmodige og energiske unger, så troede vi begge på, at det ville blive en stor og god oplevelse for os alle.


I månederne efter afsejling fra Danmark var børnene spændte og især Una på 9år udtrykte flere gange, at hun ikke glædede sig til Atlanterhavet. Men i takt med at vi kom længere syd på i Europa og Atlanterhavskrydsede nærmede sig, begyndte pigerne pludselig at glæde sig. Vi har svært ved at udpege, hvad der ændrede sig, men måske det var de succesfulde sejlture fra fastlandet til Madeira og videre til Tenerife, der gjorde udslaget.


Med rigelige mængder lydbøger, film, små overraskelses gaver med spil, male- og klistermærke bøger, adventsgaver fra mormor og bad på dækket, så gik det virkelig godt over Atlanten. Maiken havde lavet en julekalender, hvor børnene hver dag kunne åbne en låge og finde dagens aktivitet. Selvfølgelig har de kedet sig og bevæget sig for lidt, selvfølgelig har de sovet dårligt og været søsyge, men de har også fået et minde for livet, og vi har sammen fået et minde for livet. Vi er virkelig imponerede over, hvordan børnene omfavnede udfordringen og havde højt humør igennem det hele.


Når vi spørger dem i dag - en måned efter - synes de, at tiden på Atlanterhavet gik lynhurtigt.


Atlanterhavsfortællinger - Vejr

For at få de bedste vindforhold og mest mulig tid i Caribien planlagde vi vores atlanterhavskryds til at starte i begyndelsen af december. Vi ville gerne af sted, når passatvinden havde sat ind, men kunne allerede inden afgang fornemme, at passatvinden denne vinter ikke virkede specielt hård. Skjoldmøen er en tung dame, som fuldt lastet nok nærmer sig de 30 tons. Vi var derfor utrolig spændte på, hvordan hun ville performe over Atlanten. Når der er mere end 10kn (5-6 m/s) vind, sejler vi godt, men når vinden er lettere, er vi udfordret af at sikre fremdrift med hendes tyngde, især med samtidige dønninger. Så vi krydsede fingre for, at vi fik masser af vind i december.


Vi startede ud fra Gran Canaria med 7-9kn fart den første uges tid. Det var hårdt vejr på den måde, at dønningerne var store og skibet i konstant bevægelse, hvilket nogle mavesække blev udfordret af. Med en topfart på 11,9 kn drejede vi mod vest tæt på Cap Verde, og det hele stabiliserede sig. Martin trak en daglig vejrudsigt på vores satellitforbindelse, så vi kunne tilpasse kursen. Vi endte ret langt mod syd på - faktisk 11.breddegrad - og måtte også have gang i motoren sammenlagt 2,5 døgn undervejs pga vindstille.


Undervejs oplevede vi kun en enkelt squall, som er en kraftig byge med regn og torden over havet. Vi så den heldigvis komme, og Maiken kunne derfor styre Skjoldmøen sikkert med vinden samtidig med at himlen åbnede sig og vandet væltede ned. Aldrig har vi oplevet så vildt regnvejr! Der var vitterligt vand overalt. Vinden lå i 30min på 25-27kn (14m/s) og toppede på 35kn (19m/s). Selvom det var en vild oplevelse, så føltes det sikkert hele vejen igennem, og at vi havde styr på situationen.


Generelt har vi haft fantastisk vejr på vores kryds - måske var det trods alt bedre med lidt for lidt vind end for meget.


Atlanterhavsfortællinger - Fisk

En af vores helt store drømme og forventninger til vores atlanterhavskryds var, at fange nogle rigtig flotte fisk. Vi har på vej fra Europa og på de kanariske øer fanget nogle stykker, men vi håbede virkelig på, at fiskelykken ville tilsmile os og også give madplanen et dejligt nyt tvist.


Ombord fisker vi med håndline, som efter sigende skulle være lige så effektivt som fiskestænger. Eneste udfordring er, at du ikke har et fiskehjul, der spinder, når fiskene bider på. Så vi skal tjekke linen lidt oftere og risikerer også at miste en fisk, hvis den hænger for længe.


Allerede på dag tre på vores kryds tilsmilede Neptun os med en stor Mahi Mahi. Den vejede omkring 20kg og med sine smukke blå og gule farver, var vi helt ekstatiske og tryllebundede. Den smukke fisk gav os mad til tre dage og vi fiskede ikke i dagene efter for ikke at få mere end vi kunne spise. På dag 6 var der bid igen - to gange inden for et par timer. Begge gang to lidt mindre Mahi Mahi.


Herefter var der lidt stilstand i fiskelykken, nok mest fordi vi havde rigtig meget saragasso tang. To af vores store blink, der dykker lidt dybere, havde vi desværre mistet til nogle kæmpefisk, så vi måtte fiske med mindre og med sprutter. Så hver gang vi hev linen ind, var der tang på krogen 😕


På dag 15 var der gevinst igen, hvor vi fangede en mindre wahoo. Vi synes bestemt at vi fangede nogle dejlige fisk på vores tur, men ville godt have haft lidt mere fiskeheld🙂 så har vi købt flere blink og håber at Neptun vil berige os fremadrettet 🐟


Atlanterhavsfortællinger - Tid

Når man begiver sig ud på oceansejlads, bliver tid en underlig størrelse. Vi vidste jo, at krydset ville vare 3-4uger, men det er virkelig svært at forestille sig på forhånd. Klokken og ugedage bliver efter kort tid uvæsentlige, og man indfinder sig efter vagtskemaet og de daglige opgaver ombord. De første uger blev der sludret en masse i cockpittet på vagterne, men som ugerne gik, blev der læst flere og flere bøger, lyttet til lydbøger eller bare stirret ud over havet.


Tiden gik stille og roligt samtidig med at sømilene blev flere, og vi mistede overblik over, hvor mange dage vi havde sejlet. Selv om dagene bliver trivielle og rutinerne gentager sig, så er det de små ting, der differentierer dagene - en fisk på krogen, et bad på dækket, et spil i cockpittet, en skattejagt, et luciaoptog.


Og i takt med at vi kom nærmere land, blev sindsstemningen lige dele utålmodig og vemodig. Det var meget forskelligt, hvordan besætningen havde det. Nogle begyndte at tale om alt det fantastiske, vi skulle inde på land, og andre drømte om at vakuumet på havet skulle fortsætte. Personligt var jeg (Maiken) enormt ambivalent med landkendingen. Det skulle blive dejligt at se andre mennesker, sove i en rolig seng og få vasket tøj, men samtidig også enormt overvældende efter tre uger, hvor vi havde bevæget os på meget få kvadratmeter. Helt ærligt var jeg faktisk kun i land i et par timer de første tre dage!


#sailingskjoldmoen #sailinglifestyle #sailingtheworld #cruising #time #oceancrossing #oceansailing #longdistancesailing #circumnavigation #sailingfamily #sailingwithkids #boatkids #sailinglifestyle #boatlife #atlanticcrossing #oceanfishing #mahimahi