Da vores lille familie for alvor kunne se drømmen om at sejle på langtur realiseres, var et af de første spørgsmål vi drøftede – gaster. Vi skulle købe en langturssejlbåd og spørgsmålet om, hvor mange køjer vi havde brug for, blev afsættet til en længere refleksion om, hvorvidt vi ville sejle med gaster.

Gastesejlads er et emne, der deler langturssejlere mere end de fleste emner til søs. Spørger man sejlere, der har prøvet at sejle med gaster, får man stærke holdninger til emnet. Og det er bestemt ikke så underligt, når man åbner sit hjem og skal dele en meget lille verden i til tider pressede situationer.


Vores refleksionsproces om hvorvidt vi skulle sejle med gaster startede, da vi spurgte os selv, hvad der var vigtigt for vores rejse. En af de værdier, der trådte frem var, at vi ønskede at dele alle de vilde oplevelser vores langtur ville byde på. Vi skabte os selv et lille motto: ”oplevelser skal deles”. Store oplevelser bliver i vores optik større, når minderne kan deles med andre. Vi kunne selvfølgelig dele vores rejse med hinanden i familien, men vi kunne mærke at vi gerne ville lukke flere ind i vores rejse og lille boble ombord. Samtidig vidste vi også, at det at åbne sit hjem og sin familie til fremmede er forbundet med en risiko for konflikter. Men vi elsker, når vi møder mennesker der brænder for andre ting end os selv og bidrager til at fællesskabet bliver endnu mere spændende at være en del af på båden. Vi nåede derfor frem til at vores skib skulle have plads til at rejsen kunne deles med vores nærmeste familie, venner og nye bekendtskaber i perioder af rejsen.


Vi har i optakten fået god sparring om faldgruberne i gastesejlads af FTLF og andre sejlere. Vi bruger FTLFS gastekontrakt og følger FTLFs retningslinjer og anbefalinger til økonomien omkring gastesejlads. Det er faktisk vores vigtigste anbefaling til at starte en god gasteoplevelse. Hvis grundrammerne for rejsen er klar for alle parter, kan fokus ligge på udvikle fællesskabet ombord.


Over det sidste år har vi sejlet Skjoldmøen 14.000 sømil fra Danmark til Fransk Polynesien. Med på rejsen har vi ind til videre haft 31 gaster ombord på Skjoldmøen i kortere eller længere perioder. Vi har haft familie og venner med på store dele af rejsen, men også inviteret nye mennesker ind i vores liv og hjem. Vi er 31 bekendtskaber og fantastiske oplevelser rigere. Vores gaster spænder i alder fra 6 til 76 år. Vi har sejlet med børnefamilier, unge og pensionister. Vi synes selv, at det lyder næsten for godt til at være sandt, og vi må være ærlige og indrømme at vi selv var meget nervøse, inden vi sejlede fra Danmark, om ansvaret for gaster ville trække oplevelserne i negativ retning.


5 anbefalinger til at starte en god rejse med gaster

Vi har gennem vores rejse fået erfaringer og er blevet bevidste om nogle faktorer, der er medvirkende til succesfuld gastesejlads. Vi har også lyttet til andre danske langturssejeres forliste gasteoplevelser, der desværre tager lang tid at slippe igen. Men vi tror på, at flere kan have gode oplevelser med gaster med nedenstående fem erfaringer og anbefalinger, vi har ombord på Skjoldmøen:


  • Skipper eller Skipperparret sætter rammerne for rejsen

Vores hjemmeside skal tydeligt hjælpe potentielle gaster med at finde ud af, om vi kan passe sammen. Vi har forsøgt at tydeliggøre nogle klare og rimelige forventninger til vores gaster igennem vores beskrivelser af livet ombord. Man skal ikke være bange for at italesætte forventningerne og her er hjemmesiden et godt sted. De gaster der tænker: ”Det lyder ikke som mig” søger forhåbentlig til andre både, hvor de passer bedre ind.


  • Få et indtryk af gasterne inden I tilbyder en plads på et togt

I vores optik skal der aldrig bare siges ”ja” til en gast uden at tage sig tid til at snakke ordentligt med vedkommende og stille afgørende spørgsmål til, hvorfor personen vil ud at sejle og hvilke forventninger og drømme vedkommende har til togtet. Vi har alle forskellige motivationer for at sejle på langtur. Nogen er der for sejladsen, andre er der for oplevelserne i land, nogle vil helst være under vand og nogen søger ud på en indre rejse. En gastesamtale bør også forsøge at afdække, hvem gasten er som person og skipper bør vise igennem eksempler, hvordan hun eller han forventer at agere som leder på et skib. En sådan samtale går altid begge veje. Man skal som skipper/par være klar på at give et ærligt indtryk af sig selv til gasten.

 

  • Introduktion, viden og vejledning

En god introduktion er afgørende for en god gasteoplevelse. Når man som gast påmønstrer et skib, træder man ombord i en fremmed verden, og selv som erfaren sejler så er andres skibe forskellige fra ens eget. Man skal udvise en stor forståelse for hvilken omvæltning det kan være at påmønstre et skib som gast. Gasten har brug for viden, tryghed og tid til at lære skibet og sin plads ombord at kende. Ombord på Skjoldmøen starter alle togter med dage for anker eller i havn, hvor skibet, rutinerne og sikkerheden bliver gennemgået. Vi laver ”træningssejladser” hvor alle får lov at styre, vi øver MOB, sejlhåndtering og rebning. Men vi fokuserer også på de praktiske opgaver på skibet – rengøring, opvask, madlavning, indkøb og sikrer at deltagelse i alle de praktiske opgaver en naturlig del af at være ombord – voksne som børn.

 

  • Daglige info og statusmøder

Selvom du føler, at du har styr på det hele som skipper, er det vigtigt at dele din viden og overvejelser med besætningen. Det betyder ikke, at du skal lægge alle beslutninger op i plenum. Men det er vores erfaring, at de fleste gaster gerne vil høre skippers overvejelser og argumenter for en beslutning f.eks. i forhold til vejrudsigter, sejlplaner, ankerpladser mv. Og samtidig bør skipper høre sin besætnings holdning eller oplevelse ombord. Som skipper kan man invitere gasterne til at melde ind, hvor meget information de ønsker. Nogen elsker at få lov til at kigge skipper over skulderne, når der skal tjekkes vejrmeldninger eller lytte med når der tages navigationsbeslutninger. Andre melder klart fra, at det ikke har deres interesse. Ombord på Skjoldmøen forsøger vi at holde en kort og uformel status hver dag efter aftensmaden, hvor alle har mulighed for at fortælle, hvad fungerer godt og hvad de kunne tænke sig fungerede på en anden måde. Samtidig kan Skipper give en samlet vejr og sejlplans status.

 

  • Hvorfor er en besætning vigtig?

Skipper kan sikkert sejle skibet selv det meste af tiden. Og måske med hjælp fra 1-2 erfarne gaster, så er det hele sat i et velsmurt system. Hvis man påmønstrer som gast på en sejlbåd, er man ikke passager men skal fungere som besætning. Det er et kardinalpunkt for os, som ofte ikke får nok fokus. En gast uden sejlererfaring kan meget nemt blive gemt og glemt af skipper og blive en passager. Og passagersejlads er dræbende kedeligt. Sejlads er kun sjovt, når man får lov at deltage. Men nogen har brug for hjælp og vejledning til at føle sig trygge ved at være en god besætning. Det stiller store krav til skipper. Husk at have øje på de svageste sejlmæssigt ombord og insister på alle får opgaver med at sætte sejl, styre, holde udkig osv. Det skaber sammenholdet ombord at alle får følelsen af at være med til at sejle skibet.

 

Vi synes ovenstående fem anbefalinger er et godt fundament til at fungere godt ombord på et skib sammen med andre eventyrlystne mennesker. Fællesskaberne ombord på både er lige så forskellige, som der er mennesker. Der er børnefamiliebåde, ungdomsbåde, dykkerbåde, kapsejlerbåde, ”mande” både, ”tøse”både, hyggebåde og dåsemadsbåde. Der er en båd og en gast til alle derude. Det vigtige er, at finde den båd, du som gast drømmer om og være klar til at være en helhjertet deltager af eventyret med alle de praktiske opgaver og vilde oplevelser der følger med.


Vi har hen ad vejen lært, at det ofte ikke er gastens skyld når små ting bliver irritationer, men fordi vi som skipper/par ikke er tydelige nok omkring forventninger og opgavefordeling. Som Skipperpar har vi også lært at sejlads med gaster ombord kan være et krævende lederjob, hvor vi ikke nødvendigvis besidder alle kompetencerne til perfektion. Vær tydelig på egne styrker og svagheder som person. Der går ikke noget af dig som Skipper, når du viser selvindsigt og fortæller din besætning, hvad du er god til, og hvornår du skal gøre dig umage for at blive bedre som leder ombord.

Gevinsten ved gaster

Vi har ikke fortrudt at sejle med gaster på vores livseventyr. Meget af denne artikel fokuserer på at skabe rammerne for en god gasteoplevelse. Men en anden interessant observation er, hvordan gasterne er med til at forstærke oplevelserne ombord positivt. Så hvorfor skal man overveje at tage gaster med på sin langtur?

  • Ny energi ombord

Når man som langturssejler er afsted i måneder og år, bliver livet til søs også hverdag. Når delfiner i stævnen bliver til forbipasserende og synet af en ny ø i kimningen bliver til en pejling, så savner eventyret måske nogle friske øjne. Noget begejstring. Gasterne kommer med en helt utrolig energi og begejstring. Det kan ikke undervurderes, hvad det betyder for oplevelserne ombord at nogen begejstres for første gang, og det løfter energien for hele besætningen. Som Skipper/par bliver vi smittet af en ny gasts spontane udbrud af begejstring og minder os om, hvor forbandet heldige vi er.

 

  • Nye perspektiver og kompetencer

Vi har haft kapsejlere, musikere, entreprenante, kreative, legebørn (voksne), læger, maskinmestre, lærere, skoleskibselever, psykologer, ingeniører ombord for bare at nævne nogen af de mange kompetencer. Det er muligt, at du/I selv har mange kompetencer, men det vil aldrig komme i nærheden af de læringer og samtaler I kan få med personer, der har en passion for andre ting end dig selv. Nils, der over Atlanten kunne nørde sejltrim i timesvis med skipper. Andrea og Selma brugte masser af formiddage med vores piger og lærte dem tegne- og maleteknikker og ”cupsong”. Rasmus, der opgraderede skippers forståelse af motor og hydraulik til et helt nyt niveau, Nadia, der lærte os at lægge venflon i blodårene og Andreas at sy hud som en syerske. Mik, der spillede båden op med de hyggeligste toner. Vi kunne fremhæve noget hver eneste gast er kommet med af nye perspektiver og viden.

 

  • Venskaber og bånd for livet

Alle mennesker har en historie og en livsrejse at fortælle, hvis omstændighederne og tilliden er til stede. Mange af vores tætteste venskaber derhjemme i hverdagens hamsterhjul plejes efter bedste evne over et måltid eller et besøg, når der er huller i den ellers tætpakkede kalender. Det er en enorm kontrast til livet ombord på et skib. Det er så utroligt, at man i løbet af meget kort tid kender hinandens historie, styrker og svagheder lige så godt som sine bedste venner igennem et helt liv. En nattevagt under oceanets stjernekuppel skaber rammen om fortrolige og dybe samtaler og vi giver så meget af os selv til de mennesker, som er omkring os. Vi får en respekt og forståelse for hinanden, når vi tager os tiden til at lytte. Vi har sagt velkommen til mennesker, vi ikke kendte og farvel til tætte venskaber, som vi har nogle helt utrolig smukke oplevelser sammen med.


Find balancen

Som alt i livet er det et spørgsmål om at finde en balance. Et togt på 14 dage er for kort til at kunne forvente dine gaster bliver en helhjertet besætning og et togt på 6 måneder er for mange for langt. Et togt kan for eksempel indtænke en ”pause”, hvor gasterne kan tage på egne eventyr i land i nogle dage. Måske skal I ikke sejle med gaster 365 dage om året. Det er vigtigt at mærke efter, hvornår du selv er nået dit sociale mætningspunkt og justere togterne, så du har energien til dine gaster hele vejen.

Vi nyder personligt afvekslingen ved at have en måned eller to for os selv, hvor fokus er på vores lille familie. Så er vi også virkelig klar til at få nye mennesker ombord til at skærpe vores eventyrlyst og begejstring igen. Husk gasterne har valgt jer, skibet og eventyret og ønsker brændende at opleve og bidrage. Er det ikke hårdt at bo tæt mange mennesker. Jo for Søren! Det er hårdt, det kræver tolerance og evnen til at være tydelig om sine ønsker og grænser. Men vi synes gevinsten opvejer det hele.